apc logo

Projekat: Razmena znanja i iskustva u azilu

Internacionalni projekat Razmena iskustva u azilu koji Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila APC/CZA sprovodi u partnerstvu sa  Mađarskim helinškim komitetom iz Mađarske, Ligom za ljudska prava iz Slovačke, Organizacijom za pomoć izbeglicama iz Češke, Helsinškim odborom za ljudska prava iz Poljske, Makedonskim udruženjem mladih pravnika iz Makedonije i Programom građanskih prava sa Kosova ima za cilj razmenu praksi, iskustava i znanja u oblasti azila.

 

IZVOR: RTS 19.06.2015.

Radoš Đurović iz Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila kaže za RTS da zid koji Mađarska planira da podigne na granici sa Srbijom ne može da zaustavi migrante. Cene krijumčarenja će postati još više, a azilanti će potražiti alterantivne puteve koji vode ka Zapadnoj Evropi, ukazuje Đurović.

Radoš Đurović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da ukoliko se podigne zid na mađarsko-srpskoj granici kriza sa nadolazećim migrantima može postati još veća.

Sve više azilanata će čekati da pređe granicu i sasvim je izvesno da će se izbeglice iz Iraka, Sirije i Avganistana sve duže zadržavati u našoj zemlji, ukazuje Đurović.

Napominje da će eventualni zid naterati migrante da do Mađarske stignu preko Hrvatske ili Rumunije, i podseća da dve najmlađe članice EU još uvek nisu punopravne članice Šengena.

rts


Đurović ponavlja da ova odluka Mađarske nije ni jasna ni efikasna, s obzirom na to da se azilanti mogu odlučiti, kako kaže, da ne prelaze preko zelene granice već da idu na granične prelaze gde zvanično mogu da zatraže azil.

Ističe da će naročito problematičan biti sve duži boravak azilanata u "ničijoj zemlji" i dodaje kako bi duža zadražavanja u graničnom pojasu mogla da dovedu do humanitarnih katastrofa.

Na pitanje kako će odluka Makedonije da produži rok na 72 sata za dobijanje azila uticati na Srbiju, Đurović odgovara da će to, svakako, dodatno povećati pritisak na našu državu i da je realno očekivati veći priliv ljudi nego što je to danas slučaj.

Podseća kako je Makedonija zemlja u kojoj azilanti najgore prolaze i dodaje da ovim izmenama zakona Makedonci žele na izvestan način da izađu u susret ljudima koji beže iz svojih domovina.

Đurović podseća i da je Vlada Srbije osnovala radnu grupu za rešavanje migracija i dodaje kako je situacija ozbiljna i da se nada da će se u Srbiji naći rešenje i ukazati privremena pomoć azilantima.

Podseća da podizanje ograda uvek stvara probleme kao što je to bio slučaj sa SAD i Meksikom, i zaključuje kako se boji da Srbija ne postane novi Mediteran ako Mađarska odlučno sprovede svoju nameru i podigne granični zid.

FaLang translation system by Faboba

Donatori

visegrad

korea

 2000px Flag of Europe.svg

brt najnoviji