apc logo

Projekat: Razmena znanja i iskustva u azilu

Internacionalni projekat Razmena iskustva u azilu koji Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila APC/CZA sprovodi u partnerstvu sa  Mađarskim helinškim komitetom iz Mađarske, Ligom za ljudska prava iz Slovačke, Organizacijom za pomoć izbeglicama iz Češke, Helsinškim odborom za ljudska prava iz Poljske, Makedonskim udruženjem mladih pravnika iz Makedonije i Programom građanskih prava sa Kosova ima za cilj razmenu praksi, iskustava i znanja u oblasti azila.

 

U okviru projekta V4 i Zapadni Balkan “Razmena znanja i iskustva u azilu“ finansiranog od strane Medjunarodnog Visegrad Fonda i Ministrarstva spoljnih poslova Koreje, koji Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila sprovodi u partnerstvu sa Mađarskim helinškim komitetom iz Mađarske, Ligom za ljudska prava iz Slovačke, Organizacijom za pomoć izbeglicama iz Češke, Helsinškim odborom za ljudska prava iz Poljske, Makedonskim udruženjem mladih pravnika iz Makedonije i Programom građanskih prava sa Kosova od 29. do 30. septembra 2015. godine održana je studijska poseta Mađarskoj.

Prvog dana studijske posete odrzane je okrugli sto „Izveštaji o sistemima azila u zemljama regiona“ na kojem su organizacije sa Kosova, Makedonije, Srbije i Madjarske razmenile najnovija dešavanja u oblasti azila i migracija u njihovim zemljama. Uzimajući u obzir restriktivne mere i izmene zakona u oblasti azila koje je madjarska vlada donela tokom septembra 2015. godine, učesnici sa Zapadnog Balkana su bili u mogućnosti da razmene iskustva i mišljenja o daljoj situaciji i efektima takvih mera na zemlje regiona. Takodje razgovarano je i sa volonterima koji su tokom najvećeg talasa izbegličke krize u Mađarskoj radili sa izbeglicama oko železničke stanice Keleti u Budimpeški kao i na srpsko-mađarskoj granici, kao i kulturnim medijatorima-izbeglicama koji pomažu pri prvobitnom prihvatu izbeglica i njihovoj daljoj integraciji.

04

Drugog dana studijske posete partner iz Mađarske, Mađarski helsinški komitet, je organizovao posetu centru za azil Biske, gde su predstavnici organizacija Zapadnog Balkana razgovarali sa socijalnom radnicom zaduženom za pitanja integracije, sa uprvom centra, samim tražiocima azila i bili u mogućnosti da obiđu prostorije centra koje koriste azilanti za zajedničke aktivnosti.

Fotografije sa studijske posete možete pogledati OVDE

FaLang translation system by Faboba

Donatori

visegrad

korea

 2000px Flag of Europe.svg

brt najnoviji