apc logo

Projekat: Razmena znanja i iskustva u azilu

Internacionalni projekat Razmena iskustva u azilu koji Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila APC/CZA sprovodi u partnerstvu sa  Mađarskim helinškim komitetom iz Mađarske, Ligom za ljudska prava iz Slovačke, Organizacijom za pomoć izbeglicama iz Češke, Helsinškim odborom za ljudska prava iz Poljske, Makedonskim udruženjem mladih pravnika iz Makedonije i Programom građanskih prava sa Kosova ima za cilj razmenu praksi, iskustava i znanja u oblasti azila.

 

IZVOR: B 92 05.02.2015.

Veliki broj ilegalnih migranata koji u Mađarsku dolaze s Kosova preko granice sa Srbijom mogao bi da bude rešen ogradom ispred pograničnog mesta Ašotaloma.

To je ideja gradonačelnika Lasla Toročkaja, koji smatra da bi na taj način mesto moglo da se odbrani od povećanog priliva azilanata.

Šume oko Ašotaloma postale su veoma popularno tranzitno mesto za migrante, uglavnom s Kosova, koji nastoje da dođu do Nemačke i drugih mesta u Zapadnoj Evropi.

Toročkaj je na svojoj stranici na Fejsbuku objavio da Mađarska, novcem iz evropskih fondova, treba da napravi ogradu kako bi zaštitila svoju granicu.

Prema njegovim rečima, na hiljade migranata, koji nisu državljani EU, svakodnevno ulazi u njegov grad. Većina traži azil, predaju se policiji, a zatim ih odvode u obližnji Segedin na dalji postupak.

Mađarske vlasti su saopštile da su samo od početka 2015. godine primile skoro 13 000 zahteva za azil, u odnosu na 43 000, koliko je bilo ukupno u 2014. godini.

Evropska unija beleži nagli porast broja kosovskih građana koji nelegalnim putem ulaze u zemlje ovog bloka, a najviše u Mađarsku, gde je u januaru 2015. godine čak 10 000 njih podnelo zahtev za azil, u poređenju sa 6 000, koliko ih je u toj zemlji tražilo azil tokom čitave 2013. godine.

To je usledilo nakon što su ublaženi putni propisi kojima se građanima Kosova omogućuje da dođu do granica EU preko Srbije, u trenutku kada se na Kosovu u sred političkog meteža održavaju ulični protesti, usled siromaštva, velike nezaposlenost i korupcije koja slabi ekonomiju, navodi britanska agencija.

Visoki komesarijat UN za izbeglice je saopštio da je na stotine kosovskih građana ušlo u Mađarsku i podnelo zahtev za azil u prvih osam meseci 2014. godine, a taj broj je naglo porastao na 21 000 od septembra do decembra 2014.godine.

"Obišli smo nekoliko prijemnih centara u protekle dve nedelje i većina kosovskih građana sa kojima smo razgovarali kažu da su došli zbog krajnjeg siromaštva i potpunog odsustva perspektive", rekao je Erno Simon, portparol agencije UN za izbeglice u Budimpešti.

U proteklih nekoliko dana je viđeno kako se veliki broj ljudi noću ukrcava u autobuse iz Prištine za Beograd, na putu ka Mađarskoj, navodi Rojters.

FaLang translation system by Faboba

Donatori

visegrad

korea

 2000px Flag of Europe.svg

brt najnoviji