apc logo

Projekat: Razmena znanja i iskustva u azilu

Internacionalni projekat Razmena iskustva u azilu koji Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila APC/CZA sprovodi u partnerstvu sa  Mađarskim helinškim komitetom iz Mađarske, Ligom za ljudska prava iz Slovačke, Organizacijom za pomoć izbeglicama iz Češke, Helsinškim odborom za ljudska prava iz Poljske, Makedonskim udruženjem mladih pravnika iz Makedonije i Programom građanskih prava sa Kosova ima za cilj razmenu praksi, iskustava i znanja u oblasti azila.

 

Kako se zemlje Zapadnog Balkana suočavaju sa sve većim brojem tražilaca azila i koji su izazovi i teškoće u sistemima azila u zemljama regiona? Iskustva i želja da se iznađu najbolja rešenja za problem sa kojim se suočavaju zemlje regiona okupili su na zajedničkom projektu „V4 i Zapadni Balkan - razmena znanja i iskustava u azilu“ koji Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila APC/CZA sprovodi zajedno sa Mađarskim Helinškim komitetom, Ligom za ljudska prava iz Slovačke, Organizacijom za pomoć izbeglicama iz Češke, Helsinškom fondacijom za ljudska prava iz Poljske, Programom građanskih prava Kosova i Udruženjem mladih pravnika iz Makedonije. Njihov cilj je razmena praksi, iskustava i znanja u oblasti azila. Ovaj projekat je podržan od strane Međunarodnog Višegrad Fonda (IVF) i Ministarstva spoljnih poslova Republike Koreje.

Predstavnici ovih organizacija su u sredu 28.januara 2015.godine na konferenciji za štampu upoznali javnost sa sistemom azila u zemljama regiona, sličnostima i razlikama, brojem tražilaca azila, smeštajnim kapacitetima, položajem u kome se nalaze, reagovanjima države na ovaj problem i mogućim rešenjima da ovaj problem ne krimunalizuje sredine u kojima ovi ljudi bežeći od rata, nasilja i bede, traže spas. Tema konferencije za štampu bio je i fenomen evropskih izbeglica u Evropi koji su se pojavili usled sukoba u Ukraini.

APC CZA 5

Govonici:

Radoš Đurović- izvršni direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila APC/CZA
Irena Zdravkova – pravnik Makedonskog udruženja mladih pravnika (Macedonian Young Lawers Association)
Grusa Matevizc – pravnik Mađarskog helsinškog komiteta (Hungarian Helsinki Committee)
Marta Szczepanik – pravnik Helsinške fondacije za ljudska prava Poljske (Helsinki Foundation for Human Rights)

FaLang translation system by Faboba

Donatori

visegrad

korea

 2000px Flag of Europe.svg

brt najnoviji